قرنیه پنجره شفاف جلوی چشم است که عنبیه و مردمک را می پوشاند. برای آنکه نور بتواند وارد چشم شود و به پرده شبکیه برسد، ابتدا باید از قرنیه عبور کند. قرنیه نور را طوری تغییر مسیر می دهد که تصاویر اشیاء دور و نزدیک روی پرده شبکیه متمرکز شوند. بنابراین شفاف بودن قرنیه اهمیت زیادی در بینایی دارد.
پیوند قرنیه
پیوند قرنیه نوعی عمل جراحی است که طی آن قسمت آسیب دبده قرنیه بیمار برداشته شده و با یک قرنیه جدید و سالم جایگزین می شود. پیوند قرنیه معمولاً به یکی از دلایل زیر انجام می شود:
چه اختلالاتی ممکن است باعث نیاز به پیوند قرنیه شوند؟
پیوند قرنیه تمام ضخامت:
در این حالت تمام ضخامت قرنیه در منطقه آسیب دیده برداشته شده و با یک قرنیه سالم جایگزین می شود.
پیوند لایه ای قرنیه:
در این حالت فقط لایه های آسیب دبده قرنیه برداشته شده و با لایه مشابه از قرنیه جایگزین می شود. مثلاً اگر لک قرنیه فقط لایه های سطحی آن را درگیر کرده باشد، می توان این لایه های سطحی را برداشت و به جای آن لایه مناسبی از قرنیه فرد دهنده پیوند را قرار داد.
قرنیه پیوندی پس از مرگ از چشم افرادی تهیه می شود که قبل از مرگ تمایل به اهدای قرنیه به دیگران ابراز داشته و یا خانواده آن ها با این موضوع موافقت نمایند. قرنیه های اهدا شده در بانک چشم به طور دقیق معاینه می شوند تا از سلامت ان ها اطمینان حاصل گردد. بعلاوه تمام قرنیه های پیوندی از نظر بیماری های مثل ایدز و هپاتیت بررسی می شوند تا این بیماری ها به فرد گیرنده پیوند سرایت نکند. سپس این قرنیه ها در بانک چشم نگهداری می شوند تا به فرد نیازمند داده شود.
قبل از جراحی: برای انجام جراحی پیوند قرنیه، معمولاً بیمار روز عمل پذیرش می شود،البته قبل از بستری شدن در بیمارستان، برای رزرو قرنیه با بانک چشم هماهنگی بعمل می آید.
روز جراحی: پیوند قرنیه معمولاً با بی هوشی کامل انجام می گیرد. البته اگر به علت بیماری های دیگر مثلاً مشکلات قلبی یا ریوی امکان بی هوشی کامل وجود نداشته باشد، فرد به کمک دارو خواب آلود می گردد و چشم به صورت موضعی بی حس می شود. در این حالت بیمار دردی را احساس نمی کند، اما بیدار است.
حین جراحی:در هنگام عمل پیوند قرنیه تمام ضخامت، پزشک جراح با استفاده از وسایل میکروسکوپی، یک قطعه گرد از وسط قرنیه بیمار بر می دارد و به جای آن یک قطعه گرد متناسب از قرنیه سالم فرد دهنده را قرار می دهد و آن را با بخیه های خیلی ظریف به چشم بیمار می دوزد. برای انجام پیوند قرنیه لایه ای، لایه آسیب دیده قرنیه بیمار با استفاده از چاقو های خیلی ظریف یا چاقو های خودکار (میکروکراتوم) برداشته می شود و به جای آن،یک لایه متناسب از قرنیه سالم فرد دهنده پیوند قرارمی گیرد و در صورت نیاز با بخیه های میکروسکوپی در جای خود محکم می شود.با پیمایش و تکامل تکنولوژی فمتوسکند لیزر، امروزه در بسیاری از موارد پیوند لایه ای قرنیه، از این نوع لیزر جهت برش و تهیه لایه مورد نظر قرنیه استفاده می شود. عمل جراحی یک تا دو ساعت طول می کشد.
بعد از جراحی
معمولاً پس از پایان عمل وقتی فرد به هوش می آید احساس درد و ناراحتی می کند که این موضوع طبیعی است و نباید باعث نگرانی شود. روز بعد از عمل، پانسمان چشم باز شده و چشم معاینه می شود. در روز اول پس از عمل دید تار است. تاری دید به تدریج و به آهستگی بهبود می یابد، پس نباید در روزها و هفته های اول پس از عمل، توقع دید خوب داشته باشید. درد، حساسیت و اشک ریزش چشم معمولاً پس از 3 تا 4 روز بهبود می یابد. معمولاً روز عمل، فرد از بیمارستان مرخص می شود اما به مدت 3 تا 4 هفته لازم است هر جند روز یک بار توسط پزشک معاینه گردد.
بلافاصله پس از انجام عمل پیوند قرنیه، چشم شدیداً به ضربه حساس است و ممکن است حتی با ضربه های خفیف دچار آسیب جدی شود. بنابراین لازم است در هفته های اول پس از پیوند، نکات زیر را رعایت کنید